Començam un nou projecte amb els alumnes de 1er d'ESO:
Mil Escenes per Sant Jordi.
De què va el projecte?
Aquest pic l'alumnat haurà de ser capaç de, a partir de l'elecció d'un conte clàssic, modernitzar-lo i adaptar-lo per a la seva representació, amb titelles, en la diada de Sant Jordi davant d'un públic especial, els alumnes de primària dels CEIPs Mitjà de Mar, Talaiot i Ses Comes, de les persones majors del Centre de Dia i les Escoletes des Port.
Els contes clàssics formen part de la nostra tradició, s'han transmès de generació en generació i ens han acompanyat durant bona part de la nostra infantesa. És per això que els hi tenim una estima especial. A tots, petits i grans, ens agrada escoltar-los o explicar-los. Però són apropiats els contes clàssics per als nins i nines actuals?, estan adaptats al món que els envolta o que ens agradaria els enrevoltés?, els valors que transmeten són els que volem ensenyar?, eduquen com jo vull educar?
Els contes clàssics no només fomenten la imaginació dels nens i nenes, sinó que els ensenyen sentiments, els transmeten pautes de conducta i els ajuden a distingir valors morals bàsics, ja que en ells es distingeixen molt bé els personatges bons dels dolents, els valors de cadascun d'ells i les conseqüències de pertànyer a un grup o un altre, però per altra banda aquests contes varen néixer amb un clar caràcter moralitzador i que, tot i que al llarg del temps s'han anat suavitzant i adaptant, encara transmeten molts estereotips sexistes i alguns valors que caldria revisar, així com models masculins i femenins molt criticables, a més a més els contes sovint són políticament incorrectes, són moralistes, violents i cruels; donen una visió patriarcal del món i s'emmarquen en una societat molt allunyada de l'actual però el que és més lleig és que sovint intenten ensenyar als nins i nines actituds i conductes a través del que s'ha anomenat pedagogia de la por: atemorir els nens perquè es comportin de certa manera o adoptin certs costums.
És per això que des de l'equip educatiu de l'IES varen pensar que els nostres alumnes serien els més apropiats per adaptar-los als valors del seu temps.
Però, i després que fem amb els contes modernitzats?
Idò, ells mateixos crearan i fabricaran el seu propi teatret i les seves pròpies titelles. Més tard, el dia de Sant Jordi, ho representaran, uns dins de l'IES per als més petits, altres surtiran a les escoletes i el centre de dia de Porto Cristo i d'altres es passejaran, amb el teatret i les titelles (com un temps es feia), per diferents indrets del poble per poder accedir a quanta gent millor.
Així aconseguirem que siguin ells els encarregats de transmetre aquests valors, més actualitzats, als seus companys més petits, i qui sap, potser algun dia, aquests li'ls contin als seus futurs fills.
I com heu començat a posar en marxa el projecte?
Què millor que començar un projecte amb un bon sabor de boca, doncs això férem. Els professors encarregats del projecte, a mode d'exemple, els els varen organitzar una petita representació d'un conte adaptat, conte creat per el tutor Jesús Crespí i els seus alumnes tutelats del curs 2015-2016: Na Caputxeta Groga (si el voleu llegir cliqueu aquí).
Aquesta representació va servir de "happening" de l'activitat, en ella els professors anaren representant als personatges del conte, actuant com a titelles, mentre els mateixos alumnes posaven veu als seus personatges i a la narració.
Tots plegats passàrem una estona divertida i tant els alumnes com el professorat vàrem disfrutar.
I com se sol dir: de mostra un botó... aquí teniu un petit esbós del que va passar a l'IES dijous passat ( si voleu veure fotos de l'any passat entrau al nostre facebook).

